Navigation
Hem > Blogg > Ledarskap > Vill du veta vad som händer under 2018? Här är svaret…

Vill du veta vad som händer under 2018? Här är svaret…

Nytt år och nya möjligheter. Tolv nya månader ligger framför dig som ett oskrivet blad. I år ska det hända, målen nås, förändring skapas. Dags att kavla upp ärmarna!
Men det finns en viss risk att det inte händer i år. Heller. Åtminstone om du inte har gjort en detaljerad plan för vem som gör vad och när. Satt konkreta tydliga mål. Och tidsramar.
Det finns stor risk att även 2018 kommer att se ut så här:

Januari

Du kommer tillbaks efter julledigheten, fylld av energi. Nu ska du ta tag i allt! Fast, året började för drygt en vecka sedan. Och det tar tid att komma igång och sätta sig in i allt efter att ha varit borta så länge. Dessutom har de du vill träffa också precis kommit tillbaka och är upptagna med att starta sitt år. Så de har inte tid att ses förrän om några veckor.

Februari

Hög tid att sätta fart! Men ingen mening att sätta planerna i verket nu, det tar du när du kommer tillbaks efter februarilovet och familjens skidresa. Och eftersom företaget och dina kunder har verksamhet i hela Sverige, är alla ändå inte på plats samtidigt under vecka 7, 8 och 9. Och 10! Lika bra att ta det i mars.

Mars/april

Du jobbar på bra, det börjar arta sig. Du känner att det här kommer att ge resultat. Nästan redo att sätta planerna i verket. Men fortfarande svårt att få till det där mötet. Känns dock bättre att göra det efter påsklovet, för det är många som är borta. Både veckan före och efter påsk. Och det är mycket som ska hinnas med innan dess. Många tar semester dessutom. Det får vänta till maj.

Maj

Nu börjar du känna dig lite stressad. Maj är fylld av klämdagar så det är helt omöjligt att få ihop ett möte med alla. Lika bra att putsa vidare på PowerPoint-presentationen. Du kan ju lika gärna se till att allt är perfekt när du startar upp det i juni.

Juni

Kom igen, vem startar upp något i juni? Hälften av personalen försvann efter skolavslutningen. Och efter midsommar börjar semestrarna. Nej, det här blir perfekt att dra igång i augusti!

Juli

Du har en välförtjänt semester och gläder dig åt hur spännande det ska bli att starta upp projektet efter ledigheten Det blir tajt, men du hoppas fortfarande kunna nå målen innan årsskiftet.

Augusti

Ingen mening att köra igång detta nu, det är mycket med skolstart och semestrar fortfarande. Alla är inte tillbaka och det är onödigt att dra samma presentation flera gånger. September är en bra månad, då är alla på plats igen. Då jäklar!

September

Nu är alla tillbaka – äntligen! Du försöker få till ett möte, men alla har redan sina kalendrar fulltecknade. Och har fullt upp att komma igång efter semestern. Du lyckas få till det i oktober – eller hur…

Oktober

Alla är eld och lågor men säger samtidigt att de inte har tid nu. Och det har ärligt talat inte du heller, för nu börjar arbetet med budgeten för 2019 (förutom för alla de som är på älgjakt) och det kommer ta mycket av dina krafter. Du väljer att göra en avstämning i november istället, så att alla är på banan inför 2019.

November

Budgetarbetet drar ut på tiden. Ingen mening att prioritera projektet nu, det är lika bra att vänta till i december. Dessutom var det fler än du anade som var borta på höstlovet – nu när skolorna har blivit tuffare med att ge ledighet.

December

December är ju verkligen en helt värdelös månad att starta saker i. Det är fullt upp med aktiviteter, både på jobbet och hemma. Dessutom har budgetarbetet dragit ut på tiden, vilket mest berodde på att du inte kom igång förrän i slutet av oktober. Nej, nu får du tagga ner lite, när julen står för dörren och allt. Blir å andra sidan perfekt att dra igång detta i januari, direkt när året börjar!

Januari 2019

Du kommer tillbaks efter julledigheten, fylld av energi. Nu ska du ta tag i allt! Fast, året började för drygt en vecka sedan. Och det tar tid att komma igång och sätta sig in i allt efter att varit borta så länge. Det får bli i februari…

Känns det igen?

Det är inte alltid så lätt att få saker ur händerna. Det har vi pratat om förr. Som till exempel innan jul, när vi lyfte frågan om svårigheterna att få ut budgeten i tid. Men det skadar aldrig att påminna. För, som minnesgoda läsare säkert minns, så innebär Bortglömningskurvan att du kommer att ha glömt 50 procent av ovanstående inom tre dagar…