Navigation
Hem > Blogg > Inspiration > Tage Danielsson som president i USA!

Tage Danielsson som president i USA!

”Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.

Jag menar före Harrisburg så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hade hänt så rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 % så det var nästan bara sant att det hade hänt.

Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt”.

Så inleder Tage Danielsson sin kända monolog om sannolikhet. I dessa tider sitter många organisationer djupt försjunkna i arbetet med att slutföra 2013 och har samtidigt påbörjat planläggning av budget, mål och affärsplaner inför 2014. En praktisk övning i sannolikhetslära på hög nivå!

Jag satt på ett flyg för några veckor sedan till Finland, och framför mig satt 2 herrar och pratade om just detta. Jag erkänner att jag blev nyfiken och tjuvlyssnade lite – samtidigt var det rent utav svårt att inte höra vad som sades…

När de kom in på vad som förväntades av deras bolag under 2014 tog de hela tiden historiken som utgångspunkt. Inte för att det är fel – men jag fann det dock anmärkningsvärt att man ansåg det högst osannolikt att det som gått snett under 2013 också skulle kunna gå åt pipsvängen år 2014, utan att vidare fundera över om man hanterat dessa avvikelser permanent eller i alla fall hade en process redo för ifall de skulle komma återkomma.

Varför är vi så rädda att ta ansvar och se det som är sant – faktuellt?

Många organisationer styr på att inte göra fel istället för att styra på att göra rätt från första början.

I dessa tider innebär det att när vi sätter planer för 2014 och framåt så tar dessa ofta utgångspunkt i det vi vet från föregående år och inte i vad som egentligen är möjligt med tanke på all den kompetens, erfarenhet och passion som en organisation har inneboende hos sig. Och när någon vågar ”spänna bågen” för att skapa ett skifte blir ofta dom första frågorna, ”hur tänker du nu?” och ”är det verkligen sannolikt att det inträffar?”.

John F Kennedy sa den 12 september, 1962:

”We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but becasue they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.

It is for these reasons that I regard the decision last year to shift our efforts in space from low to high gear as among the most important decisions that will be made during my incumbency in the office of the Presidency”.

Tydliga, utmanande, passionerade, spännande och involverande mål och uttalanden skapar starka organisationer. Det var inte särskilt sannolikt enligt många att John F Kennedy skulle få rätt i sitt brandtal – men han vågade utmana det existerande tankesättet och enkom för det var han en bra ledare.

Frågan är hur det hade gått om Tage Danielsson hade varit president istället?