Navigation
Hem > Blogg > Exekvering > Stress i december i år igen?

Stress i december i år igen?

Hösten är en enda rak linje fram mot jul. Inga röda dagar och klämdagar, utan bara en lång rad härligt produktiva arbetsdagar. Ändå är alltid december en månad då blodtrycket stiger och folk får något lätt desperat i blicken. Det är jul och det är stress. Men hur ska du göra för att undvika det?

Varför hör december och stress ihop?

Teoretiskt sett är hösten betydligt bättre än våren när det gäller arbetsdagar. Där våren är en rad av röda dagar och klämdagar är hösten en enda hisnande produktiv raksträcka fram till december.

Men det är trots allt bara i teorin. För i verkligheten så är det skolstart, en massa budgetarbete, höstlov och sedan december som fylls av lucior, julavslutningar och en enda lång klämdag som varar in i januari. Och då ska vi inte tala om älgjakten som rör till hela oktober. För även om du inte själv jagar lär du märka att förvånansvärt många människor som du behöver få tag på helt plötsligt befinner sig ute i skogen en vecka – eller en månad.

Så nu när väl december närmar sig märker du att du bara fått hälften gjort. Budgetarbetet tog det mesta av din tid så du har bara sporadiskt kunnat ägna dig åt nuet. Året är på väg att ta slut, du inser allt för sent att december i praktiken tar slut den 15:e för då börjar alla varva ner inför julen. Och i detta stressade läge ska du dessutom ut och handla julklappar.

Du tänker, för vilken gång i ordningen vet du inte, att det ska bli annorlunda nästa år. Januari blir en nystart. Då ska jag bli bättre på att planera.

Börja idag

Men faktum är att det inte behöver vänta till januari. Tvärtom, det som inte händer nu lär inte att hända i januari heller. För året ser ut som det gör och antingen tar du höjd för det eller hamnar du i samma dilemma igen.

Det är slutet av oktober så det finns tid att undvika stressen. Börja med att sätta skarpa datum för allting. För det som inte är tidsatt kommer garanterat att glida framför dig tills det bildar en stor hög i december. Allt det där som skulle vara klart ”innan jul” har en tendens att samla sig runt lucia, som en klump i magen.

Gör inte heller misstaget att tro att en deadline som ”innan årsskiftet” faktiskt innebär att du har två månader på dig. Bättre att räkna med att året tar slut den siste november. För efter det kommer du ha svårt att få tag på folk. De försvinner iväg på barnens julaktiviteter, egna kundaktiviteter och julbord, för att sedan ta semester en bra bit innan jul för att hinna med allt som ska göras på hemmaplan.

Och räkna bort den här veckan, det är höstlov vecka 44 vilken innebär att många är borta, av fri vilja eller för att de inte kan lösa det på annat sätt.

Börja med det som är viktigt

Prioritera bland uppgifterna, vad är resultatskapande och hjälper dig att uppnå målen? Vad är saker som egentligen inte har någon betydelse, som faktiskt kan vänta till nästa år? Och bland de uppgifter som är prioriterade, vilka är viktigast?

Det kan låta som en självklarhet, men faktum är att många lägger alldeles för mycket fokus på uppgifter som egentligen inte har någon betydelse, och missar de som gör skillnad. Vi är inte alltid så rationella utan går mycket på känsla.

Att en uppgift släpat efter under lång tid behöver inte innebära att den är viktig, den känns akut mest för att du har dåligt samvete. En annan uppgift kom fram på mötet förra veckan känns som den kan vänta, särskilt eftersom det är sagt att den ska vara klar innan jul. Men egentligen är det en avgörande faktor att få på plats och därför ska den vara högt prioriterad på din lista.

För med rätt prioritering och tydliga datum och actionpoints kan din december bli en rätt behaglig upplevelse. Du har inte hunnit med allt som skulle vara klart, men du har gjort det som har betydelse för att uppnå resultat. Vilket är det viktiga.

(Och, just det: Det är den här veckan du ska köpa julklapparna. Till ledningsgruppen köper du lämpligtvis en workshop kring hur ni sätter spektakulära resultatmål och uppnår dem. Bara hör av dig så kan vi fixa den – inslagen och klar!)