Navigation
Hem > Blogg > Exekvering > Nystart i januari – inte februari

Nystart i januari – inte februari

Egentligen är det märkligt det där, att jullugnet infinner sig hos så många i mitten av december. Har verkligen alla hunnit med allt de ska? Nej, sanningen är nog snarare att de gett upp. Kapitulerat. Tänker att de ska ta tag i det efter nyår. ”Äsch, vi tar tag i det efter helgerna.”  För i januari, då blir det nystart. Problemet är bara att det redan finns en mängd saker du borde göra i januari.

Blir januari en nystart eller en parentes?

Januari, denna mytiska månad. Den brukar kallas fattigmånaden eftersom lönen som kom i december försvann ner i ett svart hål. Samtidigt är det en månad fylld av hopp, en känsla av nystart, framtidstro. Ett helt nytt år ligger framför oss. 2019.

Men trots att januari är nystartens månad har den en tendens att på ett omärkligt sätt försvinna. Det beror till viss del på att den för många inte börjar förrän efter Trettonhelgen, och då är vi redan i vecka 3. Det beror också på att det är en startsträcka. Det tar tid att sätta hjärnan i arbete, hitta sina anteckningar, friska upp minnet kring allt det där som man i mitten av december sa att man skulle ta tag i direkt i början av januari.

Vad väntar du på?

Återskapandet kring strategier och mål kommer igång i mitten av januari och med lite tur är implementeringen påbörjad någon gång i februari. Fast det blev nog mars, för många var borta på sportlovet som breder ut sig över hela februari.

Samtidigt finns det en massa att göra i januari, saker som inte bara kan stå still för att det pågår utvecklingsarbete. Vilket är lätt hänt, för inför det inställer sig ofta en ganska avvaktande attityd. ”Ingen idé att göra presentationen innan den nya mallen är på plats”. ”Jag väntar och ringa honom tills den nya säljstrategin är utarbetad.”

Och även om det inte är några förändringar inplanerade, så blir januari ofta en förlorad månad eftersom alla tänker att år är en sammanhållen enhet, med en början och ett slut. Vi avslutar året den siste december och påbörjar det nya den förste januari. Och där emellan drar vi en stor mental gräns. Men varför det? Det är ju i praktiken bara ytterligare ett månadsskifte.

Planera för en WOW-januari redan nu

Det intressanta är att du redan i november (och förmodligen tidigare) vet exakt hur det kommer att se ut i januari när det gäller vad du måste prestera. Men du väntar till du är tillbaks för att dra igång det. ”Med förnyade krafter”. Fast om du börjar i januari med att boka in möten kommer de sannolikt inte att bli av förrän i februari, tidigast.

Med din erfarenhet vet du ungefär vilka mål och aktiviteter som behöver åstadkommas i januari (och februari). Det är inte någon större överraskning.

Med andra ord är det nu du ska börja kratta manegen för januari. Vad behöver du göra för att se till att du börjar året i full fart? Vilka möten behöver bokas, vilka hinder behöver undanröjas, vad måste vara på plats för att du ska kunna komma igång utan fördröjning?

Sätt datum, sätt mål och lägg upp en strategi.  Och gör det redan nu. Så behöver januari inte bli fattigmånaden, utan månaden där ni den 31:e kan säga ”Wow, vilken fantastisk start vi har fått på 2019!”.

Som av en slump har vi på Qeep en workshop vi kallar för WOW-januari. Den är ett enkelt och effektivt sätt för er att kickstarta året. Hör av dig så bokar vi in den direkt!