Navigation
Hem > Blogg > Ledarskap > Kan du förklara för din mamma vad du egentligen gör på jobbet?

Kan du förklara för din mamma vad du egentligen gör på jobbet?

Det är söndag eftermiddag och jag är på middag hos mina föräldrar. Mamma är pigg, alert och nyfiken på allt nytt som kommer. Senast har hon börjat gå på gym och skaffat sig en personlig tränare. Hon pratar på under middagen om olika övningar och hur tuff men bra hennes tränare är. Efter middagen sätter vi oss ned tillsammans och pillar på hennes Iphone. Jag tycker det är fascinerande att hon fortfarande vill veta hur man gör, hur man kan använda den och framförallt var man hittar olika funktioner. Jag hoppas att jag kommer vara lika nyfiken och intagande när jag väl når samma ålder. Men, det är någonstans där som frågan kommer. Hon lägger huvudet på sned och plirar bakom läsglasögonen:

”Vad gör du egentligen på jobbet?”.

Jag håller just på att haspla ur mig ”vi hjälper företag att lyckas” men jag förstår i samma sekund att det vore ungefär som att säga att ”statsministern leder landet”. Hon skulle knappast bli klokare av det svaret.

Någonstans i min hjärna dyker Qeeps vision upp. Vår vision är att generera högst kund-ROI inom vårt verksamhetsområde som managementkonsulter. Vi gör det genom att utmana företagsledare att se bortom sina gränser och sätta mål som de aldrig tidigare vågat tänka. Sedan hjälper vi dem att lyckas. Det är något sådant som jag glatt hasplar ur mig. Min mamma tittar tyst på mig med ett svårtolkat ansiktsuttryck. Sedan ler hon och säger:

”Vilket utpräglat svammel! Du låter som de där telefonförsäljarna som ringer i tid och otid. Vad gör ni egentligen?” säger hon med betoningen på egentligen.

Jag provar en annan vinkel.

”Jag ställde precis den frågan till en VD som vi har jobbat med i 4 år nu. Han sa det ganska enkelt: Qeep får det att inträffa.” säger jag nöjd över att kunna använda ett riktigt exempel.

”Får vad att inträffa?” undrar min mamma och en liten problemrynka dyker upp på hennes panna.

”Jo, så här: De allra flesta företag har sina visioner, strategier, affärsplaner och mål på plats. Vi ser till att de genomförs.”

”Jaha, så ni genomför alltså era kunders strategier och affärsplaner?” utbrister hon.

”Nja, säger jag, vi får dem att genomföra vad de har lovat sig själva att göra. Det är inte vi som gör jobbet”

”Att genomföra det man har sagt att man ska göra kan väl inte vara så märkvärdigt. Det är ju bara att göra det eller så låter man bli”

På sätt och vis skulle jag vilja ge henne rätt. Men jag vet ju att det här är en av de största utmaningarna som företag brottas med. Otalet böcker, undersökningar och exempel avhandlar hur det kommer sig att vissa organisationer lyckas och andra inte och att det enkla kanske ändå inte är så lätt. I ett av världens största länder fick i början av 2000-talet var femte VD sparken i landets 200 största företag. Dessa företag hade duktiga ledare, kompetenta medarbetare, fantastiska visioner och omgav sig med de bästa konsulterna men nådde ändå inte utlovade resultat. Gemensamt för alla var att strategin fanns men det som brast var genomförandet.

”Du har helt rätt. Men ofta är ju det enkla det svåra här i livet och för att komma till en ny nivå behöver man någon som utmanar, pushar och stöttar en” säger jag.

”Jaha, som en personlig tränare menar du, fast i företagsvärlden?”

”Precis, just exakt så!” utbrister jag något lättad.

”Varför sa du det inte på en gång då?” skrattar hon och övergår till att pilla på sin Iphone igen.

Jag sitter själv med mina funderingar och det här med personlig tränare i företagsvärlden kanske inte är en så dum beskrivning. Det slår mig att en av våra kunder faktiskt har beskrivit Qeep just så.

Så, kan du förklara för din mamma vad du egentligen gör på jobbet? Om du tycker det är knepigt så fråga dina kunder. Det är oftast där som de bästa svaren finns.