Navigation
Hem > Blogg > Inspiration > Du har väl inte glömt glömskekurvan?

Du har väl inte glömt glömskekurvan?

Enligt SCB deltog 59 procent av all personal i Sverige i någon form av utbildning på jobbet under 2013. Det motsvarar ganska många timmar av lärande.
Och det kan ju kännas väldigt effektivt att skicka alla på en heldagskurs eller till en vacker kursgård en helg. Lära sig ett nytt sätt att tänka, ta del av nya verktyg och metoder. Fast hur mycket återstår efter två veckor? Och hur mycket förändring blir det egentligen? Enligt glömskekurvan är det inte mycket.

Lägg Glömskekurvan på minnet

När den tyske psykologen Hermann Ebbinghaus i slutet av 1800-talet gjorde sina berömda minnesförsök konstaterade han att vi glömmer snabbt. Faktum är att glömskekurvan är exponentiell. Det tar bara ett par dagar, sedan har du glömt hälften av det du lärde dig.
Det kan vara något att försöka hålla i minnet när du funderar på att utveckla din organisation eller ledningsgrupp.

Mikrolärande växer

Kanske då smartare att använda sig av Mikrolärande. Det är en utbildningsmetod som bygger på snabba inlärningsmoment och återkommande repetition. Metoderna bakom Mikrolärandet har funnits sedan sekelskiftet men blir allt mer intressanta i och med att alla idag har en smartphone i fickan. Det gör det möjligt att dra nytta av pushnotiser och appar för att snabbt fräscha upp kunskap.
En annan drivkraft bakom Mikrolärandet är att förändringstakten idag är så hög. Det du lärde dig på den där kursen för två år sedan är förmodligen helt inaktuellt nu. Då är det viktigt att hitta sätt för att kunna dela erfarenheterna efterhand.

Allt mindre tid

Men det är inte bara förändringstakten som är hög. Vi har helt enkelt allt mindre tid. Arbetsdagen är fylld, vi har fulltecknade kalendrar och ganska lite tålamod. Vi kommer sannolikt inte hinna med att gå på kurs i framtiden. Mer än möjligtvis någon halvdag, och det lär inte skapa särskilt mycket förändring i någons beteende. Jag märker det själv när jag är ute och möter våra kunder. Att föreslå en heldag för alla anställda är inte särskilt populärt. Med andra ord måste vi hitta sätt att skapa utrymme för reflektion på andra sätt och i andra sammanhang. Och faktum är att ett samtal på tio minuter kan ge förvånansvärt mycket.

Learning Partners hjälper varandra

På Qeep har vi jobbat mycket med detta. Genom att göra det vi alltid gör när vi arbetar med resultatprocessen: Bygga in frekvens och korta snabba uppföljningar.
Även när vi arbetar med ledarträningar bygger vi in påminnelsemoment och drar nytta av deltagarna som Learning Partners. Direkt när en träff är slut är det lätt att tro att man känner varandra. Att det har byggts upp relationer. Men sedan när man träffas på nytt måste man börja om. Man är främlingar och har glömt det mesta av det man lärde sig då.
Därför tvingar vi dem att ta kontakt med varandra mellan tillfällena. Ger dem uppgifter. Då blandar vi även olika länder, kulturer och avdelningar. Det kan vara en produktionschef i Sverige som coachar en säljare i Finland.
Genom att arbeta med Learning Partners skapar vi två värden: Dels bryter vi ner gränser inom företaget, dels så bygger vi in påminnelser i organisationen på ett naturligt sätt.

Och du, glöm nu inte att läsa den här texten igen om några dagar. Så att du inte glömmer bort glömskekurvan.
Annars ringer jag och påminner dig.