Navigation
Hem > Nyheter > ICA Borlänge, Skånemejerier > Ledarskap i köket – Frukostmöte med Peter Skogström

Ledarskap i köket – Frukostmöte med Peter Skogström

Dela

Om man sätter ihop ett antal världsledande experter blir man nödvändigtvis bäst inom ett område då?

De flesta av oss skulle nog svara nej på den frågan eftersom det även krävs ledarskap, rätt attityd och tydliga mål. Det är ungefär som att laga mat, även med de bästa ingredienser krävs det en tydlig riktning och god planering för att resultatet ska bli lyckat.

Spännande tanke, tänkte vi på Qeep, och bjöd in kocken Peter Skogström och ett 20-tal chefer från näringslivet. Peter har en bakgrund som medlem i Svenska Kocklandslaget mellan 1998 och 2004 vilket bl.a. resulterade i två OS-guld år 2000 och 2004. Senast är han känd som vinnare av Kockarnas kamp (TV4) 2015. Peter vet vad han pratar om när det gäller att få till de ultimata resultaten i köket. Och hur man får ett gäng duktiga människor att lyckas tillsammans.

Så vad hände när vi tussade ihop näringslivet med en av våra bästa kockar under ett frukostmöte på ”Mat och vin” i Slottsparken i Malmö? Här kommer några lärdomar som drogs:

Planering är a och o i såväl köket som i näringslivet. Samtidigt händer det ju alltid oförutsägbara saker, varför förmågan att improvisera är väsentlig för en ledare. Här uppstår ofta val och besluten kan behöva fattas blixtsnabbt.

”En av de främsta styrkor som jag har och som gjort att jag lyckats är timing. Att våga fatta rätt beslut i rätt tid” sa Peter Skogström.

Tydliga mål

Ska man bli bäst behöver hela laget ha förstått vad det är som ska åstadkommas. Det fungerar inte om någon springer iväg med en egen agenda eller recept. Dessutom, när det börjar hetta till är det absolut nödvändigt att förstå var och varför man avviker mot målet. Hur ska man annars kunna hantera avvikelsen?

Peter kunde dra en tydlig parallell då han var med och tog OS-guld i matlagning med kocklandslaget:

“Det var när alla kockars individuella expertis användes mot ett gemensamt mål som vi blev bäst i världen”

Utmana etablerade sanningar

Etablerade sanningar finns överallt och i alla sammanhang. En etablerad sanning inom restaurangvärlden är att det inte går att tjäna pengar på dagens lunch. Peter Skogström granskade detta noga och vågade utmana. ”Det handlar om att kunna räkna och våga göra något annorlunda”, sa Peter. Idag har Peter byggt upp en lönsam verksamhet bestående av flera restaurangverksamheter där han bl.a. levererar dagens lunch till restauranger i Malmö och Lund.

Fokusera på det du är bäst på

Det är lätt att tappa fotfästet och haka på nya trender. I slutänden riskerar man som ledare att stå med en alltför diversifierad verksamhet där man inte är riktigt bra på någonting.

“Ha full koll på dina konkurrenter och fokusera på det du är bäst på”, sa Peter.

 

Framåt förmiddagen var det ett gäng inspirerade chefer som begav sig tillbaka till sina arbetsplatser. Bland rösterna hördes:

“Ett utmärkt arrangemang”

“1000 tack för frukostmötet idag. Galet trevligt!”

“Qeep vet hur man når resultat och det gäller även på nätverk som detta”

“Inspirerande att utbyta erfarenheter med helt andra typer av verksamheter”

“Ni får det att hända”

Själv tog jag med mig en väldigt konkret lärdom som jag ska praktisera redan till helgen:

”…och kom nu ihåg att aldrig ha din köttbit på mer än 150 grader i ugnen och när köttet är ute ur ugnen får du ALDRIG täcka över det med folie, papper eller liknande.”

Vad var din etablerade sanning kring kött och täcka över efter ugnen?